Je zou het niet zeggen maar bitcoin is groter dan ooit, of beter; dat wat iedereen bitcoin noemt is groter dan ooit en zal ons leven meer gaan beïnvloeden dan het gros van ons nu beseft. Daar waar de meesten blijven hangen in de bizarre beleggingshype van vorig jaar is er een kleine, maar substantiële, stroming aan fintech start-ups ontstaan die dankbaar van deze techniek gebruik maken om er baanbrekende concepten mee in de markt te zetten. En ik ben niet de enige die de potentie ervan inziet want het ietwat geheimzinnige 21inc haalde er meer dan €100 miljoen investeringsbudget mee op.

Bitcoinbubbel

Wat begon als een hoopgevend fenomeen blijkt achteraf eerder een last dan een zege. De eerste reactie die ik krijg als ik vertel dat we met de technologie achter bitcoin bezig ben is standaard; ‘Dat is toch allang gestopt?’. De combinatie tussen hebberigheid en onwetendheid hebben er rond de vorige jaarwisseling voor gezorgd dat veel mensen er wel een tijdje in geïnteresseerd waren maar deze interesse weer verloren toen bleek dat het geen magische pot met goud was waar je uit kon putten als je timing goed was. In mijn optiek is de bitcoin nog steeds de oplossing voor een globaal probleem. Als wij een project in bijv. Zuid-Afrika doen dan kost het ons een hoop tijd of energie om een factuur betaald te krijgen omdat banken onderling het niet eens worden over de tarieven. Terugvallen op het altijd goed werkende maar schreeuwend dure PayPal werkt wel maar is ook geen duurzame oplossing. Een globaal platform waarop financiële transacties op een betaalbare manier verwerkt kunnen worden zouden dit soort issues meteen oplossen. Of denk eens aan een webshop die een payment provider soms tot wel 10% af moet staan, puur voor het faciliteren van een financiële transactie. Maar de grootste potentie zit hem geeneens in het betaalmiddel bitcoin.

Blockchain

Wat een hoop mensen niet beseffen is dat niet het digitale betaalmiddel, maar juist de techniek achter de bitcoin het baanbrekende verhaal is. Denk hierbij dus zeker niet alleen aan het faciliteren van online betalingen, maar ook in het vastleggen, beheren en beveiligen van digitaal eigendom, maar wat mij betreft in de nabije toekomst ook voor fysieke zaken. Als we deze gedachte verder trekken dan ontstaat er een zee van mogelijkheden die echt een groot verschil kunnen gaan maken in de financiële wereld. Een eigendomsakte van een woning digitaliseren lijkt lastig maar is technisch in 1 klap zeer realistisch dankzij de blockchain technologie, dit is dan natuurlijk ook prima vast te leggen voor een auto, stembiljetten en bijvoorbeeld aandelen.

Community investing

Ik zoom iets verder in op het laatste onderdeel; het digitaliseren van het aandeelhoudersregister. Ik geloof al heel lang in delen=vermenigvuldigen en om deze reden hebben wij als organisatie onze belangrijkste medewerkers mede-eigenaar gemaakt. Ik zal jullie niet vermoeien met de juridische structuur maar onder aan de streep komt het er toch op neer dat we bij iedere transactie op en neer moeten naar de notaris. Een ouderwets traject wordt opgestart, stapels papier, handtekeningen en aan het einde van de rit een factuur. Door het aandeelhoudersregister en hiermee de aandeelhoudersregisters te digitaliseren wordt een hele nieuwe manier van participeren mogelijk, niet alleen voor medewerkers maar ook voor investeerders.

Crowdfunding 2.0

Het voorbeeld van Oculus Rift is niet nieuw en staat bij een aantal mensen nog in het geheugen gegrift. Voor $300 kon je investeren in Oculus Rift door op voorhand de virtual reality bril te kopen, toen Facebook deze start-up 6 maanden later opkocht voor $2 miljard had je als backer alleen de bril en volgens mij een t-shirt. Als Oculus Rift deze actie via een participatie formule had opgezet dan zou iedereen mede-eigenaar zijn en naar rato zijn beloond. En die rekensom mag je zelf maken.